perjantai 20. heinäkuuta 2012

19.7.12 Peltojälki opetusta

Torstaina saimme Juha Korrin seuraamaan jäljestämistämme Jorvin pelloille ja antamaan vinkkejä jäljellä eteenpäin pääsemiseksi. Talloin valmiiksi Urholle 296 askeleen jäljen, 4 kulmalla, piikillä, 4 esineellä ja nameja oli joka 3. ja joka 5. askeleella. Jälki vanheni reilu puolisentuntia.Urho ajoi parhaan jälkensä tällä kaudella. Selkeästi ruuan vaihtaminen broiskun sydämiin on tuottanut tulosta. Paalulta lähtö oli hyvä alusta alkaen. Urhon nenä pysyi alhaalla, paitsi namittomissa kohdissa (jos useampi askel ilman namia) tahtoi nenä vähän nousta. Kulmat meni suht hyvin, nopeammin saisi reagoida jäljen loppumiseen. Esineet ilmaisi, mutta tavalliseen tapaansa kääntyi lonkalle odottamaan namia. Itse olin ongelma kohdiksi miettinyt keppi-ilmaisun vinouden ja jäljestämisen jatkamisen, jäljellä rynnimisen sekä halusin tarkentaa kulmatyöskentelyä.

Urholla on hyvä motivaatio jäljelle, mutta sitäkin voisi vielä entisestään parantaa pienellä syöttökaudella ja sitten vähentämällä ruokaa. Nälkä motivoi työskentelemään entisestään. Kun nameja on jäljellä riittävästi jäljestää Urho hyvin, mutta ryysiminen ja nenän nouseminen alkaa, kun tulee 5 namitonta askelta. Nyt pitäisi vaatia myös näiltä askeleilta kunnon jäljestämistä. Tähän voisi auttaa totaalinen pysähtyminen ja kunnon jäljestämisen vaatimisen. Joko innostaen jatkamaan jäljestämistä tai nyppäsyillä tai pienellä nostolla, joka pitäisi opettaa koiralle erikseen esim. ruokailun yhteydessä. Itse jarruttelin Urhon menoa taas jonkin verran, joka lisää Urhon vauhtia. Ajoin sitten löysällä hihnalla/pienellä tuntumalla ja se pelitti hyvin. Tyhjiä askeleita ei lisätä ennen kuin koira jäljestää ne 5 tyhjää askelta yhtä maavainuisesti kuin namitetut askeleet.

Paalua ennen pieni odottaminen ja vietin nosto liinojen laiton jälkeen. Niin, että koiralla oikeasti hinku päästä jäljelle. Viettikuopat namipurkkeineen heti paalun jälkeen nostamaan intoa ja koira saa kaivaa purkin ylös. Kulmien jälkeen hyvin namitetut kohdat/esine palkkaus, jonne pääsee kunnolla jäljestämällä. Vastatuulessa, jos nenä nousee toimii myös vastanosto, samoin muuten kun nenä nousee jäljellä. Esineillä huomio itse esineeseen, joka mahtava juttu. Palkka vaikka valmiiksi käteen ja ihmetellään yhdessä mahtavaa esinettä ja kun koiran huomio esineessä palkka. Esinettä voi ihmetellä ihan rauhassa pidemmän aikaa ja huilata hetken. Esineelle mennään puolta vaihdellen ja joskus vaikka koiran päältä. Esineiden ilmaisua kannattaa myös harjoitella erikseen. Esineeltä liikkeelle lähtöön tulee keskittyä. Koira saa rauhassa odotella makuulla ja nami laitetaan sen nähden seuraavalle askeleelle ruohikkoon piiloon. Näin haetaan taas intoa liikkeelle lähtöön ja vasta luvan saatuaan saa lähteä jatkamaan jäljestystä.

Saimme vastauksia juurikin niihin asioihin, jotka meitä mietityttivät. Oikeastaan aika yksinkertaisia asioita, joita ei vain ole itse tajunnut. Vaaditaan koiralta sitä mitä halutaan ja toimitaan sen mukaan. Ihan sama kuin tottiksessa. Nyt opetellaan ruaan kanssa tuo vastanosto, että päästään koittamaan sitä jäljellä. Nälkä, herkkuruoka jäljelle, keskittyminen, vaatiminen, motivaation nosto niin jäljelle kuin esineille ja siitä se homma taas lähtee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti